Posts

Showing posts from 2017

Cameron Highland Lagi

Image
Bercuti singkat di CH sekali lagi with my Familia Zarkasi. Kami bercuti 2 hari 1 malam je. Cadang nak 3 hari 2 malam tapi Jumaat tu I ada bengkel pulak.

Seperti biasa, I bahagian book hotel. Kali ni book Agro Highland Resort sebab dengarnya resort dalam ladang strawberi. Kat Brinchang. Sengaja cari yang boleh jalan kaki ke pasar malam.

Pagi Sabtu 29/7/2017, bertolaklah kami 2 buah kereta; Bezza dan Axia mendaki bukit ke Pahang. Family adik dari Lumut pun bertolak ikut Simpang Pulai jugak. 2 buah kereta lagi ikut Tapah. 
Jam 10 dah sampai. Janji nak bertemu di Cameron Lavender. Masa kami 2 buah kereta tu sampai, pengunjung dah penuh. Gang bas, gang bikers. Semua ada. Tak sangka pulak ramai. Malangnya, line Celcom tak dapat. Geram betul. Tempat pelancongan macam tu boleh pulak line tak der. Kadang2 dapat la taraf E. So, nak contact family yg lain susah gila. Sempat berkumupul dengan yang Lumut je. Yg dari Seremban dan kakak dr PH tak jumpa ke sudah. 
Ni kali kedua kami singgah Cameron L…

Catatan Lebaran 1438 Hijrah

Image
Lebaran tahun ni terasa ada yang suram. Tak semeriah sebelum2nya. Mungkin kerana faktor usia ⌣ Kali ni hanya ada 6 drpd 10 warga Familia Zarkasi. Tiga giliran beraya di rumah mentua, dan sorang terpaksa bertugas. Tahun lepan semua ada. InsyaALLAH tahun depan dapat berkumpul semua.

Teman pilihan tahun ni ; LILAC dan MINT GREEN. Boleh pilih salah satu atau nak gabung keduanya pun boleh. Warna2 pastel giteww... nampak ayu dan cun je semua. Ramai yg komen lawa.

Raya pertama aku mengenakan dress warna lilac dan bunga2 mint green. Tudung Ariani warna mint green. Suami & my cutie pie mengenakan kurta mint green. Majoriti ahli keluarga memilih warna mint green utk baju dan tudung warna lilac.

Lemang tempah je 7 batang dr org kampung. Malangnya 3 drpnya mentah. Selalu okey je. Tahun ni mungkin org yg ambik tempahan tu ter'over' ambik tempahan. Selain lemang, ada rendang daging. Itu shj menu yg ada..huhu. Biskut raya pulak semua home made by my sis. Tak seperti sebelum ni, tempah je…

Kucing Oh Kucing

Image
Sorry, saya bukan penggemar kucing. Tak tahan bau taik, tak suka bulu dia yang berguguran dan tak suka kucing jantan yang suka kencing merata tempat. Sebab tu bila nampak kucing kat depan rumah atau atas kereta cepat-cepat I halau.

Nak dijadikan cerita, suatu hari dalam 2 bulan yang lalu, tiba-tiba rumahku ditamu oleh seekor ibu kucing yang baru beranak. Dua ekor! Sekor warna perang dan sekor lagi warna hitam putih. Anak I yang umur 4 tahun punya la suka. Di peluk dicium. Dia memang suka dengan kucing. Kalau ke kedai makan atau ke lembah/dataran pinggir sg perak, dia akan kejar kucing.

Rupanya encik suami pun peminat kucing. Jadi terpaksalah dibela kucing beranak dua tu. (Nak halau tak sampai hati pulak. ) Dalam hati aku dah plan, anak-anak besar nanti, aku nak keluarkan 3 ekor kucing tu. Kalau nak makan tak per, aku beli tapi janji uolls semua duduk luar.

Lain pulak dengan suamiku, dibelinya whiskas, dibuatnya rumah dari tong siap dengan pelapik kain untuk kucing2 tu. Anak lelaki aku…

Mawar Cinta 2017 by Tanne Hadihaz @ Zahida Zarkasi di Wattpad

Bulan Ramadan ni, antara I punya rancangan, nak tulis sebanyak bab yang mungkin novel pertama saya Mawar Cinta yang diberi nafas baru. Dah bab 11 sekarang. Boleh ikuti di wattpad saya:

https://www.wattpad.com/419921024-mawar-cinta-2017-bab-11

Dilema Baju Raya

Image
Ku di dalam,,... di.le.maaaaa..... (nyanyi macam lagu KRU)

Ok alkisahnya... Aku beli baju raya awal-awal dalam bulan 3 macam tu coz tak nak tergesa-gesa la kan. Biasa macam tulah. Baju raya pertama aku akan beli sebelum Ramadan lagi. Tahun ni baju raya beli kat seller online. Teman kali ni warna pastel : lilac + mint green. Tahun lepas tema pink + kelabu aku beli kat Vietnam sebelum puasa jugak.

Baju aku saiz XL (hmmm...bila la nak kembali ke saiz M?). My hubby saiz M dan anak saiz S. Baju aku dress mint green plus baby blue (susah nak cari mint + lilac wei). So aku plan nak beli tudung warna lilaz. So kira kena tema la kan. Tudung dah beli dah masa gi Ariani bln April hari tu. Ariani kat Senawang dan kebetulan ada happy hour 2 psc RM100. Harga asal 1 pcs RM99. Aku beli siap2 warna lilac dan mint green walaupun masa tu baju raya lilac belum cari lagi.

Baju yg aku order tu order processnya makan 14 hari. Bila baju sampai, memang cantik lah kainnya. Yang aku okey, cuma yg anak n hubby k…

Iphone 6 Plus Tak Boleh On

Menggelabah I sekejap minggu lepas bila Iphone tak boleh on bila habis bateri. Bila cas dr power bank, nampak pratus menurun menandakan kabel elok, Iphone pun elok. Cuma tak boleh on. Biasa Iphone akan on sendiri bila kitas cas. Ni tak, puas tekan tak boleh on.

Terpaksa hantar kedai, dan standby duit ratus2 takut caj mahal. Sebelum ni pernah ganti screen sbb touch dah tak elok (pandai gerak sendiri) kena RM350 kat Angsana Mall. Iphone 6 adik pun pernah kena RM550 sebab ganti screen yang lekang.

Sampai kat kedai, tunjuk kat sorang amoi. Bila dia tengok, dia pun try tekan on. Tak dapat jugak. Lepas tu dengar dia borak2 dengan pekerja lelaki (mungkin tauke kedai tu). Dia pun tekan tempat on serentak dengan home. Dah hidup. Lega. FOC.


Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur

Kali terakhir aku ke sana 2010. Pergi sorang, nak bas pagi, petang balik. Masa tu kenal kak Nora Isma Fuad.

Dan selepas 7 tahun, aku ke sana lagi bersama suami, anak, adik-adik dan anak buah. Rombongan kami seramai 7 orang. Bertapa di Senawang.

Kami bergerak seawal jam 10.24 pagi dari stesen komuter Sungai Gadut. Tambang Sg Gadut - Putra RM10.10 dewasa, kanak2 dan student separuh harga.

Perjalanan ambil masa 1 jam setengah. Lama jugak. Malang nasib kami sebab kena tukar train kat Seremban. So tak dapat la tempat duduk. Dengan anak lelaki ku yang buat perangai sebab jemu lama sangat dalam train.

Lepas tu kena menapak pulak, pecah peluh baru sampai PWTC sekitar jam 12 tengah hari. Pengunjung pada hari kedua (30 April 2017) mak ai ramai gila. Apa taknya, Fattah Amin dijangka hadir jam 3.00 petang di booth Idea Kreatif bagi mempromosikan Novel Wanita Terakhir. Menteri Pendidikan pun rasmi majlis pada hari yang sama.

Dan aku pecah peluh sekali lagi main kejar2 dengan Si Umar. Bukan main se…

Kyoshi Binbin Monogatari

http://www.tudou.com/programs/view/eoBfldxwjN4/?FR=LIAN

Lama dok cari tajuk drama zaman sekolah dulu. Melodi lagu ingat, tajuk drama tak ingat. Mujur terjumpa balik diari 24 tahun lalu. Dalam tu ada tercatat drama yang aku tonton petang-petang - Kyoshi Binbin. Kisah seorang cikgu yang dedicated gitu.

HYPP TV

Dah hampir 2 minggu guna Hypp TV. Dapat percuma sebulan semua siaran kecuali yang berbayar (kena beli). Macam2 siaran yang ada. Masih hafal no. chanel lagi. Hihi...
.
Setakat ni aku suka chanel CINEMA WORLD. Boleh tonton filem dari pelbagai negara di dunia yang memenangi anugerah. Kalau sebelum ni asyik tgk muka Hollywood jer.
.
Sebenarnya aku tak paln pun nak langgan Hypp tv ni. Segalanya bermula bila org TM call. Dia offer pakej 8gb internet, cuma tambah RM10 jer. Sebelum ni aku langgan RM120 utk 4gb. Dengar RM10 aku pun setuju jer. Nak upgrade ambik masa 7 hari bekerja. Lepas 7 hari, ada wakil TM datang utk check modem, nak tgk dah upgrade ke belum. Lepas tu kami ke TM utk ambik dekoder Hypp tv. Pasang sendiri, senang jer. Tapi pastikan tv tak jauh dr modem. Kalau jauh, kena beli kabel yg panjang. Boleh beli kat kedai komputer. TM bagi kabel panjang 3 kaki jer.
.
Balik rumah terus pasang sebab dpt free sebulan utk smeua chanel. Lambat2 pasang karang nanti terlepas pulak.
.
btw bil …

HAPPY NEW YEAR

Image
Selamat tahun baru!
selamat tahun baru!
Selamat tahun baru!

Amboi mak, gaya macam sambut tahun baru jer. Actually dah tua2 bangka ni takde dah nak sambut tahun baru or nak feeling2 sedih meninggalkan 2016. Lain orang lain cara. Semalam tidur jam 11 malam. My son masih berfacetime dengan Cuninya di kampung. Sedar2 dan 2017. Terjaga sekitar 1.30 pagi. Tak boleh nak lelap mata dah sebab malam sebelum tu terjaga waktu yg sama dan habiskan masa siapkan RPH dan lembaran kerja untuk satu minggu. 
2017...4 series. Ya, aku dah masuk angka 40. Well, apa ada dengan angka kan? Yang pastu, semakin bertambah angka, semakin singkat umur kita. Ya ALLAH aku berbersyukur diberi kesempatan untuk bernafas lagi hari ini. Dan diberi kesempatan lagi untuk memohon ampun dan bertaubat atas segala dosa yang telah aku lakukan. 
AZAM... Macam biasa, nak jadi lebih baik dari dulu2. Semakin baik, bertambah baik, pada diri, suami, anak, keluarga, jiran, sanak saudara, murid, rakan dan semua makhluk di bumi ini. Nak…