Posts

Showing posts from 2015

PARUT ~ MANUSKRIP TERBARU ZZ

Image
Salam buat semua yang sudi singgah kat teratak ZZ.

Dah lama tak update berita. Hari ni ZZ nak story sikit pasal karya terbaru ZZ yang belum jengah ke pasaran lagi (baru dalam penilaian) yg bertajuk PARUT ( bab letak tajuk ni ZZ fail...kalau boleh ZZ nak letak satu perkataan je untuk semua karya ZZ..boleh gitu?)

ZZ dah hantar manuskrip ni ke sebuah syarikat penerbitan bulan Februari. Sekarang dah September belum ada khabar. ZZ akan sentiasa bersabar. Dua karya ZZ sebelum ni dengan penerbit yang sama memang ambik masa setahun jugak untuk diterbitkan.

Parut genre misteri. Dah lama ZZ tak tulis genre kegemaran ZZ ni. Sebelum ni ZZ dah hasilkan dua karya misteri iaiatu KALUNG & MENJEJAK MEMORI keluaran KarnaDya.

Yuolls kalau teringin nak bermisteri jemput ke ilham karangkraf. ZZ ada masukkan beberapa bab Parut kat situ. Ramai jugak yang baca dan komen best.

Doa2kanlah karya ZZ ni diterbitkan ye.


LOST WORLD OF TAMBUN IPOH

Image
Kali kedua ke sini.
Kali pertama, tahun 2008, ketika masih bujang dan bersama rakan-rakan.
Kali kedua, 30 Mei 2015, sudah berstatus isteri dan ibu, bersama suami dan anak.

Sangat berbeza dengan 7 tahun yang lalu.

Kali ni pergi tak dirancang. Tiba-tiba bangun pagi terasa nak bawak anak dan suami yang belum pernah ke situ. Si Umar kebetulan suka main air.

Tambun here we come. Dah lama tak lalu sini. 7-8 tahun lalu selalu je lalu sini utk ke Maktab Perguruan Ipoh.

Mula nak beli tiket online tapi en suami cadangkan beli kat kaunter jer. Kami sampai jam 10.30 pagi dan orang dah berpusu-pusu nak masuk ke taman tema air tu yang dibuka jam 10.00 pagi hingga 6.00 petang hari cuti dan cuti umum. Hari biasa buka jam 11.00 pagi kecuali Selasa. Tutup.

Sorang RM56. Dua orang RM112 termasuk GST! Online murah lagi...RM4+ jer. Silap tak beli online. Umar tak kena sebab ketinggian tak sampai 90cm lagi...kena ukur dulu, nasib baik kurang sikit jer. Kanak-kanak RM49 kalau tak silap.

Pengunjung semua paka…

Mudahnya Menjemput Rezeki

Image
Terima buku laris di pasaran ni hari Rabu. Hari Khamis dah khatam. Dah lama dengar pasal buku ni tapi tak berkesempatan nak beli. Terlupa pulak boleh beli online sekarang, tak perlu susah payah ke kedai buku. Hari Selasa aku order kat MPH, Rabu dah sampai. Cepat. Servis terbaik. Tak macam Lazada. Lambat siot.

Baru aku semakin faham apa itu REZEKI. Sebelum ni aku cuma tahu rezeki dalam bentuk wang, kesihatan, anak, ilmu. Rupanya pengertian rezeki lebih luas dari tu. Mencari rezeki lebih sukar berbanding menjemput rezeki. Macam mana? Beli buku MMR...semua ada dalam tu.

Aku tertarik tentang Buku Impian. Dah tak sabar aku nak buat buku impian. Nak hias cantik2. Jommm....

NOTIS DARI DBKL

Image
Entah apa-apa.
Tup tup aku terima surat notis dari Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.
Tarikh surat 30 April 2015. Tarikh kesalahan 5 Jun 2008 (????).
Kesalahan meletak kenderaan di Jalan Pudu. Gilosss! Aku tak pernah drive ke Jalan Pudu.
Masa tu aku masih study kat Maktab Ipoh. Kehadiran 100%. Tak boleh excuse. Kereta ada dengan aku. Tak pernah bagi sapa2 pinjam.

DBKL tak der duit sangat dah ke? Aku call talian hotline. Lepas tu pekerja yang jawab panggilan aku tu bagi no fon lain. Konon urusan saman kena call no yang diberi. Banyak kali call tapi tak berangkat. Apa ke jadah???

Kalau aku bayar 1-15 hari dari tarikh surat jumlahnya RM15. Kalau 15-30 hari naik ke RM50. Lebih dari 30 hari kena bayar RM100. Tunggu surat sama. Gila ke apa!!

Haiyyaa.... terpaksa aku hantar surat guna pos laju pulak. Hampeh DBKL.

SHOPPING KAT NILAI

Image
Sempena cuti Hari Pekerja 1 Mei Jumaat dan bersambung Cuti Hari Wesak Isnin 4 Mei, weolls telah menghabiskan masa dan duit berjalan ke Seremban, Nilai dan Bangi.Kami ke sana Khamis malam dengan Myvi my sis yg dtg dr kampung with my mom. My en suami   jd driver memandangkan dia dah ada lesen plus tak tidur malam.Dekat jam 10 bertolak ( tak sempat tgk Asia's Got Talent sampai hlabis ) dan sampai Ke Taman Tuanku Jaafar dekat jam 3 pagi. Berenti makan jap di RnR Tapah.Pagi tu rehat di rumah kakak. Petang kami ke Bangi singgah rumah kakak ke 4. Sambil hantar suami ke stesen komuter. Dia nak ke Pandan Indah, ada kerja sikit sambil jumpa family adiknya.Than kami bertolak ke Bangi Gateway. Jumpa adik bongsu yg kerja di situ. Window shopping dekat 2 jam. Aku tak sempat beli apa2 coz my prince tak nak duduk diam. Tq Si Umar krn selamatkan dompet mommy.Malam tu tidur di Seremban. Esoknya kami ke Nilai. Semua pergi kecuali Kak Lang and Kak Nik. Dorang dah jemu ke sana. Aku beli rak hiasan Eng…

Bercuti di UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE

Image
Dah lama merancang akhirnya menjejakkan kaki jugak kami ke sini. Terujanya aku tak usah nak cakap la sebab selain 1st time sampai S'pore, ini jugak 1st time aku sampai Johor. Kami ambik pakej 1 hari di S'pore dan 2 malam di JB. Kami bermalam di homestay Adam yang dekat dengan Danga Bay. Rumah 2 tingkat dengan 3 bilik dan 3 bilik air. Selesa sangat cuma ada malasah air je. Bilik beraircond semua. Semalam RM300.
Kami ke S'pore 15 Dec 2014. Hari Isnin. Sengaja pilih hari Isnin dgn harapan pengunjung tak ramai. Pakej pengangkutan dari Danga Bay ke USS pergi balik plus tiket RM210 dewasa dan RM170 kanak2. Kami ambik bawah cuti.my.
Pukul 7.00 pagi kami dah bertolak. Saampai USS dalam jam 9.00 pagi. Lambat sebab urusan cop pasport kat dua2 imegresen. Mula-mula masuk...wow.... macam kat Hollywood. Haha... reka bentuk bangunan memang ikut Amerika dan British. So boleh la feeling2 dok kat negara omputih. Kami ambik pamplet dulu dan cari money changer sebab tak sempat nak tukar ring…

SKRIN TABLET SAMSUNG 7.0 RETAK

Al kisahnya, setelah 3 tahun, akhirnya retaklah my tab 2 yg aku beli sekitar 2012 setelah beberapa kali dihempas anak kesayanganku.

Walaupun masih boleh guna, tapi rasa tak puas tengok skrin yang retak tu. Aku godek la kat internet nak tengok kos tukar cermin. Nampak ada semurah RM120 tapi tak tahu tablet jenis apa.

So, minggu lepas aku bawak la tablet ke Greentown Mall, Ipoh. Aku tahu tempat tu jer. Lagipun kat situ jugak aku beli tablet dan handphone. Aku ke kedai tempat yg sama aku tukar skrin hp. Skrin hp tukar tahun lepas kena RM160 (Samsung Galaxy Grand). Bila tengok Tab..katanya Tab 2. jenis lama. susah nak dpt spare part. Mujur kat dia ada lg. Kos RM190. Aku tak fikir panjang terus agree.

Tak sampai setengah jam dah siap. Pastu jalan2 nak cari cover pulak. Pun banyak kedai yang dah tak jual cover utk Tab 2. Mujurla last2 jumpa gak sebuah kedai. Harga? RM40...mak ai mahalnya. Hmm terpaksalah beli supaya skrin tak retak lagi dan lebih selamat.

Testing

PENAMBAHBAIKAN KAEDAH PEMBERIAN PERGERAKAN GAJI TAHUNAN DALAM PELAKSANAAN JADUAL GAJI MINIMUM -MAKSIMUM

ADA JUGAK KEBAIKAN TABLET

Image
Nak kongsi cerita... my story..

Kita sebagai ibu bapa tak seharusnya membiarkan anak2 untuk sentiasa bersama tablet. Aku setuju. Tapi kadang-kadang bila kita nak buat kerja (memasak, atau mencuci dll) kita terpaksa biarkan anak dengan tablet supaya kerja yg kita lakukan berjalan lancar dan cepat siap. Siapa setuju angkat tangan? Hihi...

My son Umar Ziyad pun tak terlepas. Walau baru berumur 2 tahun 1 bulan, dia cukup gemar dengan tablet. Dia suka dengan permainan Tom dan seangkatan dengannya. Merekalah kawan-kawan alam mayanya. Dia juga suka buka Youtube dan pandai pilih kartun dan lagu kanak2 yang digemarinya. Aku juga install beberapa aplikasi pendidikan untuknya seperti Flash Card, Rhymes dll.

Aku sendiri tak perasan bila dia mula kenal nombor 0 hingga 9. Tiba-tiba jer dia sebut five bila lihat nombor 5. Aku pun test nombor lain. Alhamdulillah dia kenal semuanya. Cuma nak sebut jer masih terbelit lidah ( my son lambat bercakap)

Sekian, terima kasih...

Pesta Buku ANTARABANGSA 2015

Image
Kemeriahan Pesta Buku Antarabangsa 2015 di PWTC datang lagi. Bermula 23 April sehingga 3 Mei 2015. Maka berpusu-pusulah pencinta buku ke PWTC. Inilah masanya nak beli buku dengan harga murah gila. Inilah masanya jugak nak jumpa selebriti dan artis...dan tak lupa Novelist. 
Dah beberapa tahun aku miss Pesta Buku. Kalau tak silap sejak 2011 aku dah tak jejak kaki ke sana. Bukan tak nak pergi, tapi ada komitmen lain yang harus diutamakan. Tahun ni? Ermmm pun tak pasti lagi walaupun cadangnya 1 Mei nak turun KL sampai 4 Mei. Ada 'baby' ni susah sikit nak masuk tempat sesak. Anak pun mesti tak suka. Rimas. Lain la kalau bujang...
Siapa2 yg pergi tu bolehlah try usha novel pertama dan keduaku bersama Buku Prima 1. Hanya PadaMu 2. Mak Datin, Isteri Cikgu Tengok kat booth Karangkraf. 
Selamat Berpesta!!!



MANUSKRIP PARUT

Dah hantar 13 Feb 2015. Dah sebulan lebih. Hantar ke penerbitan yg sama dgn Hanya Padamu dan Mak Datin, Isteri Cikgu. Siapa yg pernah dpt kan novel aku tu mesti tau kan. Parut...itu tajuk yg aku pilih. Sdg tunggu penilaian yg mengambil masa 3 bulan sepatutnya sama ada diluluskan atau tidak. Parut dgn genre misteri, genre yg aku paling suka wpun boleh pecah kepala nak memikirkannya. Nak buat lain dr yg lain dgn harapan pembaca tak boleh agak ending yg akan berlaku. Kalau diterbitkan kiranya ini novel ke 3 aku dgn genre misteri selepas Kalung dan Menjejak Memori. Komen2 yg aku terima dr pembaca Kalung dan Menjejak Memori memang memberangsangkan. Alhamdulillah. 
Doa2 ye agar PARUT aku diterbitkan. Wait and see.Lepas ni karang cerita seram dan misteri pulak...

Percutian ke Universal Studio Singapore

Agensi : Cuti.my
Harga : RM210 dewasa, RM170 kanak-kanak
Include : Tiket masuk
                Pengangkutan Danga Bay - USS - Danga Bay
Tarikh : 15 Dec 2014
Ahli Rombongan : 15 dewasa + 2 kanak2 + 3 infant ( bawah 4 thn)Sehari sebelum kami bertolak dr Seremban. Perjalanan ke homestay mengambil masa 2 jam. Kami sewa homestay di sebuah taman perumahan berhampiran Danga Bay. Rumah teres 2 tingkat dgn 3 bilik berhawa dingin. Kemudahan semua okey kecuali masalah air. Malam tu kami keluar makan sup tulang yg famous kat JB ( sorry dah lupa nama ). Keesokan pagi ( Isnin ) kami bertolak ke syarikat yg menguruskan rombongan kami. Parking kereta depan syarikat. Banyak parking. Kemudian kami naik bas. Jam 7 lebih kami bertolak ke USS. Perjalanan mengambil masa 2 jam coz urusan di imegresen 2 buah negara. Jam 9 lebih tiba di USS. Driver mengingatkan kami supaya menunggu di tempat yg sama sebelum 6.30 petang. Kalau lambat terus kena tinggal.Tunjuk je tiket terus dpt masuk. Org tak ramai lg coz msh …