Posts

Showing posts from 2014

Coretan KLIA2... Sandakan dan Sepilok.

Image
Bukan bercuti...balik kg suami. Suami org sana. Balik 25 nov hingga 3 dec. 9 hari di sana. Suami dok jauh so setahun sekali je balik. Huhu... Tambang agak mahal. Masa pergi RM199. Masa balik RM257. Plus luggage, makan, seat...semuanya RM1352. Masa booking tersilap isi tarikh lahir suami. Risau jugak. Masa nak check in weolls betulkan masa tu. Flight jam 12.45. Ini first time naik kat KLIA2. Risau jugak sbb tak biasa. Kalau kat LCCT mmg dah tau. Wow..KLIA2 lbh luas 4x dr  LCCT.  Tak payah risau sbb papan tanda byk. Check in kat mana2 kaunter pun boleh. Lepas tu masuk ke ruabgan J dan K utk penerbangan domestik. Mak ai....jauhnya nak ke J7. Sudahlah my son terlebih aktif.  Jenuh dok kawal si Umar. Kat ruang berlepas ni jauh lbh selesa dr kat LCCT. Surau banyak. Tandas banyak. Tempat tukar lampin baby pun byk. Selesa sgt. Kali ni aku try booking free seat Air Asia sbb aku terpaksa riba si Umar yg belum cecah 2 thn. Bdnnya agak panjang so agak tak selesa wpun duduk kat depan sekali... 1E …

Skrin Handset Retak

Alkisahnya...3 hari lepas my hp tiba2 (ceh, tetiba konon) jatuh dari meja ketika aku tgh leka menaip. Tak sedar macam mana tangan ni boleh tertolak handset. Plup! Jatuh atas lantai. Memula aku biarkan je sbb dah byk kali jatuh. Tapi tak pernah jadi apa2. Setakat terburai isi perut (bateri tercabut) je. Berbeza pulak kali ni. Tengok2 skrin dah retak menanti belah. Handset aku tu masih boleh berfung elok. Tak ada masalah. Cuma sebahagian paparan skrin merekah. So kalau nak touch tu tak berapa sedap. Kena buat slow2 sebab takut jari luka. 
Aku pun google la harga nak tukar skrin. Mak ai...rata2 mahal. 200 dan ke atas. So rasa malas nak tukar. Tapi hs aku tu banyak guna. selain utk dijadikan camera, jugak dijadikan alat bisnes :) :) :) petang tadi aku ke Ipoh. cadang nak survey harga dulu. aku terus ke greentown mall. masuk je mall terus jumpa kedai baiki handset. so aku tunjukkan masalah skrin retak. dia terus bagitau caj rm160, dalam masa sejam. aku terus setuju.
Tara....sejam kemudian…

Bila Umar Sebut ma...ma...

Umar dah pandai ikut sikit2. Dia dah reti ikut sebut ma..ma.. Sebelum ni asyik sebut abah saja...dgn pelbagai nada. Comel je bila dia sebut ma..ma..

Kebahagiaan

Jika KEKAYAAN membuat orang BAHAGIA, tentunya ADOLT MERCKLE, orang TERKAYA dari JERMAN, tidak akan menyerahkan badannya ke KERETA API...Jika KEMAHSYURAN  membuat orang BAHAGIA, tentunya MICHAEL JACKSON, penyanyi TERKENAL di USA, tidak akan meminum UBAT TIDUR hingga OVERDOSE...Jika KEKUASAAN  membuat orang BAHAGIA, tentunya G. VARGAS, Presiden BRAZIL, tidak akan menembak JANTUNGNYA...Jika KECANTIKAN  membuat orang BAHAGIA, tentunya MARLIN MONROE, artis CANTIK dari USA, tidak akan meminum ALKOHOL dan UBAT DEPRESI hingga OVERDOSE...Jika KESIHATAN bisa membuat orang BAHAGIA, tentunya THIERRY COSTA, Doktor terkenal dari PERANCIS, tidak akan membunuh dirinya akibat acara di TELEVISION..Ternyata, BAHAGIA atau tidaknya hidup seseorang itu, BUKANNYA ditentukan oleh seberapa KAYA, FAMOUS, CANTIK, BERKUASA, SIHAT atau BERJAYA hidupnya.Tapi yang membuat seseorang itu BAHAGIA adalah DIRINYA SENDIRI... mampukah dia MENSYUKURI semua yang sudah dimilikinya dlm segala hal."Kalau KEBAHAGIAAN boleh…

Renungan

Sharing dr ust zahazan. Mendalam maksud nya.1. Solat bukanlah "tayar ganti' yang anda tarik keluar ketika dilanda masalah, tapi ia adalah 'stereng' yang menunjukkan jalan benar.2. Maka, kenapa cermin depan kereta begitu besar dan cermin pandang belakang begitu kecil?
Ini kerana masa lalu kita tidak begitu penting seperti masa hadapan kita. Maka, pandanglah ke hadapan dan majulah.3. Persahabatan ibarat sebuah buku. Ia mengambil masa yang sedikit untuk dibakar, tapi bertahun-tahun untuk ditulis.4. Semua perkara dalam kehidupan ini hanyalah sementara. Jika ia berjalan dgn baik, nikmatilah, ia takkan kekal lama. Jika ia berjalan dgn teruk,jgn sedih, ia juga takkan kekal lama.5. Kawan-kawan lama adalah emas. Kawan-kawan baru adalah berlian. Jk anda mendapat sebutir berlian, jgn lupa emas tersebut krn utk memegang sebutir berlian, anda sentiasa memerlukan tapak emas.6. Acapkali, ketika kita hilang harapan dan berfikir inilah pengakhirannya, ia hanyalah liku, bukannya penama…

2002 Likes

Image
Alhamdulillah my Fb Pages ZZ Online SHOP dah mencecah 2002 hari ni. Terima kasih pd yg sudi like. Kat situ ada jual macam2 pakaian. Baju muslimah, jubah, dress, blouse, baju kurung dll. Jemput semua shoping di sana ye. Taip ZZ Online SHOP. Selain Fb aku juga promote jat instagram - zzon9shop - follow me & I'll follow you back. Adil kan...hihi...

Parut In The Making

Image
Cerita yg aku mula tulis penghujung 2012 selepas Mak Datin Isteri Cikgu terbit di pasaran. Sehingga skrg belum siap :-( Target nak siapkan dlm thn ni jugak sebelum nak mula manuskrip baru. Dan target thn depan diterbitkan. Aku berharap sgt selepas 2013 dan 2014 sepi tanpa karya.
Minat menulis ada, idea pun ada...yg kurang adalah waktu. Anak sdg membesar. Dah setahun 5 bulan. Sgt2 memerkukan perhatian sepanjang masa krn hobinya skrg memanjat dan menyelongkar brg.
Parut dgn latar tempat daerah kelahiranku dan kawasan2 sekitar.  Dah lama simpan hasrat nak tulis novel dgn mengenengahkan tempat2 menarik di sana, dan kali ini aku berkesempatan menulis dlm Parut. Novel kali ni genre seram misteri...sebuah genre yg dekat dgn hati ku.  Sebelum ni dah 2 novel yg aku hasilkan dgn genre yg sama iaitu Kalung terbitan 2007 dan Menjejak Memori 2 thn kemudian.  Genre begini agak mencabar berbanding genre cinta. Otak kena perah lebih sikit supaya pembaca tak bosan.
Biasanya aku menulis lepas anak ti…

Riang Ria Raya

Image
Asalnya rancang jamuan raya utk pra je. Tup2 kelas perdana pun ikut join jugak.

Mengamuk!

Si Umar dah pandai mengamuk. Dia dah pandai tunjuk protes. Alhamdulillah...

Habis Sudah

Image
Genap seminggu raya....hari ni dah Syawal ke 7. Minggu lepas hari ni lah paling sibuk buat persiapan utk menyambut hari raya aidilfitri keesokan hari. Cepatnya masa berlalu.  Harap dpt bertemu Ramadhan lg thn depan. Adik beradik juga satu demi satu dah balik.  Tinggal aku dan adik di Lumut saja yg masih di kg. Lepas Zohor aku akan  balik Kuala Kangsar.  Tinggal mak dan 2 org adik di kg. Sorang memang keje di sini dan sorang lg baru habis belajar UMK..sdg tggu konvo bln 11 nanti. Bulan 9 nanti insyaallah kami akan bertemu lg. Tp kali ini kami akan berkumpul di Seremban, rumah Kak Nyah.

Salam Lebaran

Image
Dah syawal ke 6 rupanya. Tahun ni beraya di kampung aku lagi. Sejak berkahwin dan sebelum kawen every year aku akan sambut raya di kampung halaman ku yg tercinta ♥♡♥♡ Tahun ni semua ahli keluarga beraya di kampung. 9 adik beradik berkumpul. Meriah dan riuh rendah jadinya. Dari Seremban..Bangi..Semenyih..Lumut..Kuala Kangsar berkumpul di Pengkalan Hulu, Perak. Gembira hati bonda anak2, menantu dan cucu2 berkumpul. Anak 9 org, menantu 6 org dan cucu 16 org. 2 tahun sekali baru dpt berkumpul ramai2. Tahun dpn beraya di rumah mentua masing2 ♥♡♥♥ Tahun ni takde menu special hari raya pertama.  Sebabnya raya pertama kami semua jalan2 ke rumah tok sedara, mak long, mak ngah, mak lang & mak su. Petangnya semua pengsan.  Budak2 pun xder dtg rumah. Huhu.  Tetamu tak ramai thn ni. Raya ke2...kami Generasi Tok Fakeh Nawi aka GTFN ada buat majlis santai raya. Menu utama BBQ ayam, sate, bihun goreng.  Kenyang perut.  p/s : Putih menjadi tema raya tahun ni. Baju sulam fr Bukit Tinggi menceriakan…

Peminat Kartun

Aku minat Kartun? Sorry.... langsung aku x minat. Kalau boleh pilih chanel....kartun paling last aku pilih. 611....617....tolak tepi.
Namun segalanya berubah bila Cicuma dah makin besar. Mula2 aku langgan Baby TV 618. Pantang dgr Charlie Abd The Number dia akan turut menari dgn menggerak2kan kepalanya kiri kanan dan menggoyang badan. Bila dah mencecah lbh setahun dia mula minat Timmy Time...Shrek..Upin Ipin. Dulu aku x kenal pun watak upin ipin. Skrg semua dah hafal dlm kepala otak.
Orang kata jgn dedah anak bwh 2 thn pd kartun.  Tp Cicuma dah sangkut. Mcm mana ni..huhu

Khas Untuk Wanita

KHAS UTK WANITA ASTARGFIRULLAHALAZIM, YA ALLAH .. PERINGATAN KEPADA WANITA!!!     (Tolong ingatkan kepada semua kaum perempuan yang Anda kenal)          Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat, renungan khususnya untuk para wanita. Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah saw menangis mankala ia datang bersama Fatimah. Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah saw, mengapa beliau menangis.          Beliau menjawab, "Pada malam aku di          isra'- kan, aku melihat perempuan- perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya." Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada πŸ”»perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih. Aku lihatπŸ”» perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.          Aku lihat πŸ”»perempuan tergantung kedua ka…

Gambar Kenangan Bukit Tinggi, Sumatera Barat

Image
15 - 19 Disember 2013

Perhatian 24 jam

Image
My son dah pun menjangkau 1 tahun 4 bulan dan 16 hari. Waktu2 yg amat mencabar. Dia memerkukan perhatian 24 jam. Leka sesaat, adalah benda yang masuk ke dalam mulutnya...atau memanjat kerusi dan meja..atau menghilang diri di dalam bilik2 dan almari... Fuh inilah dugaan sebagai seorang ibu yg belum ada pengalaman. Pada usia begini anak2 cukup gemar menyelongkar. Dia akan menarik mana2 laci yg tidak di ikat atau tak dikunci. Segala barang akan disepahkan. Mainan yg dibeli penuh satu raga tak ada pulak keinginannya utk bermain atau menyelongkar. Yg bukan mainan itulah yg dikejarnya. Tgk tv pun sekejap je....menyelongkar yg lebih. Kdg2 tercabar juga kesabaran. Hiasan kaca segala sudah disimpan supaya anak tak sentuh. Penat memang penat. Bila dia dah tidur barulah boleh cuci kain..mengemas dan memasak. Tapi bila semua kerja dah siap tak sabar pulak tunggu dia bangun. Rasa sunyi sgt. Seronok sebenarnya 'berperang" dgn dia hari2.

Tragedi MH17

Image
Dugaan lagi...setelah MH370 hilang 4 bulan lalu...semalam 17.07.2014 MAS diuji lagi. MH17 Amsterdam ke KL pula terhempas di Ukrain dipercayai ditembak. Sedih! Kenapa MAS? Takkan kebetulan pulak. Apa sebenarnya yg telah berlaku? Bermacam2 spekulasi keluar. Malas nak percaya. Hanya pemimpin tertinggi shj yg tahu.

Sedikit

Perbezaan 'SEDIKIT' kita dengan Rasulullah SAWRasulullah sedikit tidur
kita sikit-sikit tidoRasulullah sedikit makan
kita sikit-sikit makanRasulullah sedikit marah
kita sikit-sikit marahRasulullah sedikit bergurau
kita sikit-sikit bergurauRasulullah sikit-sikit beramal
kita sedikit beramalRasulullah sikit-sikit berkorban untuk islam
kita sedikit pengorbananbila kita nak berusaha untuk kejar perbezaan yang "HANYA SEDIKIT ITU"?
"Allah telah muliakan kita dengan Islam. Jikalau kita mencari kemuliaan selain Islam, pasti Allah akan menghinakan kita." [Saidina Umar Al-Khattab]....#copyfrwhatsapp

Renung-renungkan

Renung renungkanlah..
πŸŒ³πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“
SEBATANG POKOK DAPAT MEMBUAT JUTAAN BATANG MANCIS,πŸ“πŸŒ³πŸŒ³πŸŒ³πŸŒ³πŸŒ³πŸŒ³πŸ€Š�TAPI SATU BATANG MANCIS JUGA MEMBAKAR JUTAAN POKOK.⛔ ✅✅✅✅✅
JADI, SATU FIKIRAN NEGATIF DAPAT MEMBAKAR SEMUA FIKIRAN POSITIF.πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“πŸ’­πŸ’­πŸ’­
MANCIS MEMPUNYAI KEPALA, TETAPI TIADA OTAK,πŸ“πŸ“πŸ“πŸ“
OLEH ITU SETIAP KALI ADA GESEKAN KECIL, SANG MANCIS
TERUS TERBAKAR. πŸ’¬πŸ’¬πŸ’¬
KITA PULA MEMPUNYAI KEPALA, DAN JUGA OTAK, 
KITA TIDAK PERLU MUDAH TERBAKAR MARAH HANYA KERANA GESEKAN
KECIL.
KETIKA BURUNG HIDUP, IA MAKAN ULAT,
KETIKA BURUNG MATI,
ULAT MAKAN BURUNG.πŸ•œπŸ•πŸ•₯
WAKTU TERUS BERPUTAR.
KITARAN KEHIDUPAN TERUS BERLAKU.
JANGAN MERENDAHKAN
SESIAPAPUN DALAM HIDUP,
BUKAN KERANA SIAPA MEREKA, TETAPI
KERANA SIAPA DIRI KITA.πŸ•₯πŸ•₯
KITA MUNGKIN BERKUASA TAPI ALLAH LEBIH BERKUASA DARIPADA
KITA. πŸ˜€πŸ˜€
WAKTU KITA SEDANG BERJAYA, KITA RASA RAMAI TEMAN
DI SEKELILING KITA.
WAKTU KITA SUSAH, BARU KITA KENAL SIAPA SAHABAT KITA.   πŸ‘›πŸ’Έ

Boikot Produk Israel

This is the only best way to defeat Israel. Hit them in the soft corner: their economy.
________________________
LISTS TO BOYCOTT ISRAEL PRODUCTS
______________
Shops & Clothing:
______________
- Starbucks
- Tesco
- M&S
- Disney Shop
- McDonalds
- KFC
- Hugo Boss
- Sunglass Hut
- GAP
- Giorgio Armani
- Calvin Klein
- Ralph Lauren - Playtex
- Banana Republic
- River Island
- Timberland
______________
Drinks:
______________
- Coca Cola
- PEPSI
- Fruitopia
- Fanta
- Kia Ora
- Lilt
- Sprite
- Sunkist
- Evian
- Volvic
- NescafΓ©
- Nesquik - Perrier
- Vittel
______________
Foods & Chocolates:
______________
- Nestle
- Maggi (Noodles)
- Buitoni
- Crosse & Blackwell
- KitKat
- MilkyBar
- Quality Street
- Smarties - After Eight - Aero
- Lion
- Polo
- Felix (Cat Food)
______________
Makeup/Perfumes & Health:
______________
- L'Oreal
- Clinique - DKNY
- Prescriptives - Origins - La Mer
- Bobbi Brown
- Tommy (Perfume)
- Bumble & Bumble
- Kate (Cream)
- Johnson & Joh…

Pray 4 Gaza

Kaum Zionis terus membedil saudara Islam kita di bumi Palestine. Mereka tak peduli walaupun ramai kanak2 dan wanita menjadi mangsa. Marilah kita sama2 berdoa dan menghulurkan bantuan seadanya kpd saudara2 kita di sana. Semoga ALLAH menghancurkan kaum Zionis.  Allahuakbar!

Promosi Menjejak Memori

Image
KarnaDya sdg mengadakan promosi novel saya bertajuk MENJEJAK MEMORI. Harga asal RM18. Harga promosi RM10 saja. Dapatkan segera. Berdasarkan novel kanak2ku Alia (Izz Danea) yg dikategorikan oleh penerbit sbg bestseller.

Salam Ramadhan

Image
Ish...baru teringat nak ucap. Dah hari ke 19 dah pun. Haha.... dan 19 hari aku puasa penuh. Belum ada tanda2 yg aku akan cuti puasa tahun ni. Huhu.... cuaca tak menentu membuatkan tekak aku terkadang haus. Sab ba ro... pesan aku pd diri. Dah tua bangka pun masih tak tahan ke? Ish teruknya aku. Kalau tahun lepas everyday bukapuasa dgn lauk pauk dan kuih muih tunjuk2. Tapi tahun ni alhamdulillah baru 2x singgah bazaar. My hubby ada kat rumah thats why dapurku pun berasap. Haha....walaupun tak ada kuih hanya nasi dan lauk saja...tak kisahlah janji sedap dan menjimat kan. Kalau ke bazaar mau paling kurang rm30 melayang. Tp kalau masak sendiri...rm30 utk seminggu. Betul tak???? Persiapan raya...alhamdulillah 90% dah selesai. Baju raya anak...suami n myself dah setel (wpun I punya ada kat tailor lg..hrp dia dpt siap b4 raya spt yg dijanjikan). Tahun ni beraya dengan baju kurung moden kain sulam dari Bukit Tinggi yg aku beli hujung tahun lepas. Kuih tak beli thn ni memadangkan tahun lps jenu…